På The Oil Drum var det for noen år siden en rekke artikler (her, her, her) om Europa og naturgass.
I dette innlegget vil jeg presentere noe historikk med data hovedsakelig fra BP Statistical Review 2012 og noen oppdaterte prognoser mot 2020.
Rundt 24 % av EUs primære energiforbruk i 2011 kom fra naturgass. Naturgassutvinningen innen EU + Norge hadde en topp i 2004. Naturgassutvinningen for EU + Norge er nå i bratt fall og fallet har hittil blitt bremset med økte leveranser fra Norge. Mot 2020 ventes nå utvinningen for EU + Norge og falle med ytterligere 100 Gcm/a (Gcm; milliarder kubikkmeter).
EU ventes nå å få et voksende importbehov for naturgass fra mer fjerntliggende kilder.

Figuren viser at naturgassutvinningen for EU + Norge hadde en topp i 2004 og at EU har hatt og vil fortsette å ha et voksende importbehov.
NATURGASSRESERVER FOR EU + Norge

(Tcm; Trillion cubic meters, billioner kubikkmeter).
EU + Norge hadde en reserve over produksjonsforhold på vel 15 i 2011, med andre ord ville reservene fra 2011 kunne opprettholdt utvinningsnivået fra 2011 i rundt 15 år.
NATURGASSUTVINNINGEN FOR EU + Norge

Figuren illustrerer at naturgassutvinningen i Europa hadde en topp i 2004 og har siden falt jevnt, og at en liten vekst er mulig gjennom 2012 på grunn av økte leveranser fra Norge for deretter å falle bratt mot 2020.
Om naturgassutvinningen for Europa følger prognosen som vist i figur 03 så innebærer dette en total utvinning på rundt 1,9 Tcm for årene 2012 til 2020. For årene 2002 – 2011 utvant Europa (EU + Norge) rundt 2,5 Tcm.
I dette innlegget presenterte jeg min prognose for potensialet av norske naturgassleveranser mot 2020.
FALLET I NATURGASSUTVINNINGEN PÅ BRITISK SEKTOR

Figuren illustrerer at den relative fallraten så langt har vært akselererende etter at fallet satte inn for alvor i 2003. Storbritannia var netto eksportør av naturgass i årene 1997 – 2003. Storbritannia importerer nå omtrent 50 % av sitt naturgassforbruk, og Norge dekker nå rundt halvparten av den britiske importen.
EUs NATURGASSIMPORT

Videre er det vist en prognose på vekst i forbruket (sort linje) mot 2020 fra EIA.
Den fallende utvinningen av naturgass fra EU + Norge vil måtte møtes med vekst i importen fra mer fjerntliggende kilder. Figur 07 viser at historisk har import gjennom rørledninger fra primært Russland og Eurasia vært inntil 30 Gm3 høyere enn nivået i 2011. I den grad historikken gir noe å forholde seg til så gir det grunn til å tro at eksporten fra Russland/Eurasia kan økes med 30 Gm3.
Videre ventes det fortsatt vekst i import av LNG.
Dette indikerer at en europeisk forbruks og importvekst for en periode kan møtes uten at det utløser omfattende investeringer i produksjons/transportkjeden. Den europeiske forbruksveksten kan bli svakere enn hva som nå er spådd av EIA med bakgrunn i lavere økonomisk aktivitet i Europa.
Uansett er det nå grunn til å tro at på et eller annet tidspunkt vil veksten i det europeiske importbehovet kunne utløse omfattende investeringer. Det gjenstår da å se hva signaler markedet vil gi for å oppmuntre til investeringer i ny kapasitet.
IMPORT AV NORSK GASS

Den norske eksporten av naturgass ventes for 2012 å vokse noe relativt 2011, for deretter å bli på et platå noen år fremover og så falle bratt.
Diagrammet viser at siden 2005 har veksten i eksport av norsk gass i hovedsak utgjort økte leveranser til Storbritannia.
IMPORT AV GASS FRA RUSSLAND/EURASIA OG NORD AFRIKA

Så langt har importen av gass gjennom rørledninger fra produsenter utenfor Europa hatt en topp i 2005. Siden 2005 har kombinasjonen av et fallende forbruk og økt import av LNG redusert importen fra Russland/Eurasia og Nord Afrika med rundt 30 Gm3.
IMPORT AV GASS FRA RUSSLAND

IMPORT AV LNG

For å spre forsyningen på flere kilder har LNG i voksende grad vunnet innpass i det europeiske gassmarkedet. Prisveksten for gass i Europa de siste årene har gjort det attraktivt for mer fjerntliggende land med store gassreserver å forsyne det likvide europeiske markedet med LNG, som normalt har en høy produksjonskostnad.
Storbritannia har i de senere årene hatt en sterk vekst i importen av LNG og i 2011 var 30 % av Storbritannias gassforbruk LNG.
HVOR LNG IMPORTERES FRA

Algerie var i noen år den viktigste kilden for LNG til Europa og leverte da hovedsakelig til landene i Middelhavsbassenget. Nigeria hadde vel få andre reelle alternativer enn LNG for å få avsetning for sin naturgass. Qatar startet massive prosjekter for å utnytte sine enorme gassreserver og har de siste årene hatt en sterk vekst i leveransene til Europa, og i 2011 leverte Qatar rundt 50 % av LNG forbruket i Europa.
You must be logged in to post a comment.